Mandsmod og kongegunst og Peter Wessel Tordenskjold

Print Friendly, PDF & Email

mandsmod-og-kongegunst
Mandsmod og Kongegunst.
En biografi om Peter Wessel Tordenskiold.
390 sider. Aschehougs forlag 2004. Udsolgt fra forlaget. Kan købes i antikvariater.

Tordenskiold. En biografi om Danmarks største søhelt. 414 sider. Gyldendal 2010. Udsolgt fra forlaget. Kan købes i antikvariater.

Peter Wessel Tordenskiold. 600 sider. Lindhardt og Ringhof. Gennemrevideret udgave af Mandsmod og Kongegunst. Køb i boghandel

Retur      Bøger      CV
 

Min biografi om Peter Wessel Tordenskiold er mit bedst kendte værk og er foreløbig blevet genoptrykt med revisioner to gange. Forhistorie er lidt speciel. Ideen kom fra Det Historiske Hus, som var grundlagt af tre unge historikere, og som genererede ideer og projekter for bl.a. forlag og hjalp med at finde forfattere. Jeg havde mødt dem før i forbindelse med udgivelsen af en kontrafaktisk Danmarkshistorie En anden historie. Ni alternative Danmarkshistorier. Her havde jeg haft meget fornøjelse med at skrive om hvad der kunne være sket, hvis Danmark-Norge havde undgået Københavns bombardement i 1807 og i stedet var blevet allieret med Storbritannien mod 

 

 

 

Frankrig. Tanken var oprindeligt, at fire forfattere skulle gå sammen om at skrive om Tordenskiold på den måde, at tre af dem skrev om hvert sit aspekt af tiden, og den fjerde så skrev det sammen med Tordenskiolds liv. Jeg skulle så skrive om udenrigspolitikken. Jeg syntes nok, at det var en spøjs måde at gøre det på, men Mae West sagde jo, at af to onder tog hun det, hun ikke havde prøvet før, så hvorfor ikke? De tre andre ville ikke, så forlaget spurgte mig, om jeg ville skrive biografien alene. Det var en stor tillidserklæring til en mand, som aldrig havde skrevet en bog før, og så en biografi, den vanskeligste af alle genrer.

Jeg havde hjælp af en fremragende redaktør, Anne Kirstine Frandsen, og efter omkring 2½ års arbejde var jeg færdig. Anmeldelserne var særdeles gode, og der var tilfredshed med at have fået en mere tidssvarende Tordenskiold. Ikke en norsk patriot og spejderdreng, men en beslutsomt og stedvis hensynsløs karriererytter, der ville til tops. Især var det en glæde for mig, at flere anmeldelser specifikt nævnte og roste det lange kapitel om Tordenskiolds mystiske dueldød i Gleidingen tæt på Hannover 12. november 1720. Anne Kirstine havde forslået, at eftersom det var så langt og så anderledes end resten af bogen, så ville måske være bedst at forkorte det og udelade hele analysen af duellen. Den kunne jeg så skrive om i et faghistorisk tidsskrift. Normalt har jeg ingen problemer med at lytte til mine redaktørers forslag, som normalt er rigtige, men her sagde min intuition mig, at jeg skulle stå fast og beholde kapitlet som det var. Anmeldelserne var særdeles gode, og for første gang i mit liv var jeg i tv, endog to gange samme dag, og bogen tilbragte nogle uger på bestsellerlisten for biografier.

I 2015 fik jeg mulighed for at foretage den mere gennemgribende revision, jeg havde ønsket længe. Nimbusfilm var i gang med en Tordenskioldfilm, og nogle enkle kalkulationer fristede unægtelig: Hvis nu en million ser filmen, og af dem får 10% lyst til at vide mere, og af dem vil 10% købe en bog om Tordenskiold, så $$$. Aschehoug, som havde skiftet navn til Lindhardt og Ringhof, besluttede sig til at investere i et pragtværk med lækkert udstyr og mange illustrationer, hvulket blev muliggjort gennem støtte fra Krista og Viggo Petersens Fond og Toyota-fonden.

Det blev en utrolig flot bog, som jeg er meget stolt af, og som gør forlaget og mine redaktører Elise Nørholm og Conny Mikkelsen ære. Omtalen var pæn, hvilket selvfølgelig i høj grad skyldtes filmen, og jeg husker med glæde en fin samtale med Henrik Jensen om helte og vores syn på dem på en af de store tv-kanaler. Så vidt, så godt. Julesalget gik fint, og i det ny år skulle filmen under navnet Tordenskjold og Kold sende det rigtig til vejrs.
Men ak! Anmeldelserne var elendige, biograferne tomme, og efter 14 dage var filmen forsvundet fra plakaterne i både Danmark og Norge. Kedeligt for alle involverede, katastrofalt for nogle, og salget af min Tordenskiold gik i stå. Men hvem kunne have gættet, at en film om Nordens største søhelt, med manuskript af Erlend Loe, en af Norges mest kendte forfattere, med tidens mest hotte unge skuespiller Jacob Oftebro som Tordenskiold, ville blive en fiasko? Jeg havde været historisk konsulent på filmen og kun fået det bedste indtryk af de involveredes entusiasme og professionalisme. Jeg havde intet at gøre med manuskriptet, som jeg heller ikke fik at læse undervejs, men havde besvaret en del tekniske og historiske spørgsmål om tidens sæder, veje, rejseruter, hestevogne mm. Så jeg var næsten helt blank, da jeg satte mig til rette til en specialforevisning. Jeg blev sandt at sige rystet, og efter at have set filmen to gange til er jeg det stadig. Skuespillet var fint, kulisser og kostumer gode, ideen om at vise hans tre sidste måneder ikke dårlig, men noget var tydeligvis gået helt galt. Jeg har tænkt meget over hvad der er galt, og jeg er nået frem til, at filmen ikke viser nogen som helst grund til at være interesseret i Peter Wessel Tordenskiold. Hans heltestatus er postuleret, ikke vist. Vi ser ham aldrig in action på krigsskuepladsen. Derfor bliver hans sidste tre måneder i druk og hor i Jim Morrisonsk dødsspiral også uinteressante. På et dybere plan tror jeg, at filmen med sin stedvise gymnasiehumor og ironiske tilgang til et nationalt ikon simpelthen var gammeldags. Det havde været sjovt i 1970’erne, hvor det nationale og rockstjernesymbolikken var levende, men nu har vi haft flere årtier med satire og gøren grin med borgerskabet, dannelse og det nationale. Det er hverken sjovt eller nyt, og i en opløsningstid kunne vi godt bruge noget mere af borgerskab, dannelse og det nationale. Det er nok derfor, at Hvidsten Gruppen fra 2012 blev årets største filmsucces i Danmark, for her vistes uden ironi og coolness historien om en gruppe almindelige danskere, der gjorde modstand mod en afskyelig fjende, og betalte den yderste pris.   

Skrevet om Mandsmod og Kongegunst Top

Steffen Heiberg i Politiken:
”Dan H. Andersen får både stærke og svage sider til at træde frem. Først og fremmest får vi indtryk af en kompleks personlighed, intelligent og pågående, men handikappet af manglende social disciplin. Psykologisk er han tættere på søhelten end forgængerne, hvortil kommer, at der er styr på den overordnede politiske og militære ramme. Gennemgangen af Tordenskiolds aktioner er særdeles detaljeret, men samtidig elementært spændende. Der er eventyr over det; det er ren drengebog.”

Gerhardt Eriksen i Jyllandsposten:
”Der er tale om historiefortælling, som må kunne modstå den strengeste kritik..”

Kristian Hvidt i Berlingske Tidende:
”…et virkelig fint stykke historieskrivning, lige fornemt fagkritisk, analytisk og læsevenligt. Det betyder, at vi må tage afsked med de fleste af de gamle myter, som vi har sunget om og set illustreret i bøger og malerier. Ligesom Robin Hood og Gøngehøvdingen bliver drømmeskikkelsen klædt af. Til gengæld lærer vi en renset og realistisk søhelt at kende, fræk, kolerisk og ungdommelig-genial.”

Knud J. V. Jespersen i Historisk Tidsskrift:
”Samlet set er det lykkedes Dan H. Andersen at skrive en bog, der forener faghistorisk soliditet med stor formidlingsevne. Med den har han givet os en nøgtern nutidig tolkning af søhelten – en tolkning, der præsenterer sig som et troværdigt alternativ til Bergersens nu firs år gamle autoritative værk om manden og hans tid.”

Lektørudtalelse om Mandsmod og kongegunst
Et letlæst spændende grundigt og fagligt veldisponeret værk om Danmarks største søhelt. Vi følger Tordenskiold (T) gennem liv og karriere til hans død i en ligegyldig duel som 30-årig. Myterne, som tit var opspind, blev skabt i eftertidens nationalromantik, men kom på prøve i de pacifistiske 1960’ere. Forf. giver her med nutidshistorikerøjne på baggrund af en fin redegørelse for Store Nordiske Krig et bredspektret billede af T, som med sin pleje af eget image og indædte kamp for at nå til tops ikke stemmer overens med nudansk mentalitet. T var nemlig primært krigeren. Ved sit mod, handlekraft, store effektivitet og sømandskab samt evnen til at være rette mand på rette sted skaffede han vha. kongens gunst store resultater for sit land i en verden, hvor det var nødvendigt at gribe til våben. Lederskabet og manglen på empati var T’s svage punkt. Han behandlede sine folk hårdt og hundsede endog med sine officerer til stor skade for samarbejde og loyalitet, hvilket fx kostede sejren ved Göteborg 1717, hvor den ydmygede kaptajn Vosbein hævnede sig ved at udeblive. T havde også trods sit overblik ofte svært ved at forstå, at reel ledelse af større operationer ikke partout foregik, hvor det gik hedest til. Til alle historisk interesserede

Lektørudtalelse Top
Kresten Søe Christensen

Lektørudtalelse om Peter Wessel Tordenskiold
Populærhistorie for lidt viderekommende, hvor fagligheden og den historiske samtidsramme er i behold samtidig med, at der fortælles en god historie. Bogens store styrke er den letforståelige fremstilling, mange glimrende analyser og det fine psykologiske portræt af Tordenskiold. Hertil kommer flot udstyr og boghåndværk af høj klasse
Andre bøger om samme emne
Den er ift. tidligere udgaver i større format og kraftigt udbygget med nyt stof og illustrationer. Der findes ingen tilsvarende nyere bøger om emnet

Lektørudtalelse
Kresten Søe Christensen

Nye indlæg