Marie Grubbe og hendes tid. En biografi

Print Friendly, PDF & Email

marie-grubbe                                                    
Marie Grubbe og hendes tid. En biografi

Udsolgt fra forlaget. Kan købes i antikvariater. Jeg har selv nogle eksemplarer, som jeg sælger for kr. 200,- inkl. fragt. Man kan bede om en dedikation.

Retur     Bøger     CV

Forlaget foreslog at smede på det varme søkrigshistoriske jern med en biografi om Niels Juel, men jeg ville ikke sættes i bås som en forfatter, der skriver om søhelte. Jeg havde en helt anden idé. Nu havde jeg skrevet om Danmark og Norges mest ikoniske mand. Nu ville jeg skrive om den mest ikoniske kvinde: Marie Grubbe. Udover interesse for denne spændende skæbne havde jeg også lyst til at vise, at en mand godt kunne skrive om en kvinde og gøre det godt. Identitetspolitikken blev stadig mere dominerende med en afvisning af det generelt menneskelige og insisteren på kulturelle, religiøse og kønsmæssige sfærer, hvor andre havde at holde sig væk. I min studietid havde jeg også stødt den mere ekstreme feminisme, som afskrev mænd forståelse for det kvindelige univers. Jeg skulle vise, at det var forkert!
Næsten alle kilderne til Marie Grubbes historie var udgivet af Jens Meier i 1982 i bogen Om Marie Grubbe med forklarende kommentarer og en gennemgang af hendes liv. De ældste biografier stammede fra begyndelsen af 1900-tallet og var i og for sig gode, men forældede i deres holdninger og fortolkninger. Forlaget var vist ikke helt overbevist om, at en bog om Marie Grubbe kunne bære, men jeg havde kredit efter Mandsmod og Kongegunst og fik lov til at gå i gang med en kontrakt og lidt penge til at rejse for. Faktisk var jeg selv ikke helt sikker på, at der var materiale nok til en biografi, når der ikke var bevaret et eneste ord af skrevet af hovedpersonen. Men jeg fandt undervejs et par nye kilder til hendes historie, og jeg glemmer aldrig den dag på Rigsarkivet, da jeg indså, at jeg havde opdaget identiteten på en af Marie Grubbes elskere i Christiania (Oslo). Andre opdagelser kom gennem en nytolkning af allerede kendte oplysninger, som jeg satte i forbindelse med tidens love og skikke. Her kunne jeg bl.a. vise, at Marie Grubbes forhold til sin svoger var langt mere grænseoverskridende end man hidtil har indset. Og så nød jeg faktisk at kunne påpege, at en af nøglerne til hendes liv var det faktum, at hun efter al sandsynlighed ikke kunne få børn. Det gav hende en frihed, som andre kvinder ikke havde. Det havde ingen af mine kvindelige forgængere indset, men manden her havde! Bogen udkom i marts 2006 og fik en fin modtagelse. Jeg kan ikke huske, om den kom på bestsellerlisten, men der var gode anmeldelser i langt de fleste aviser.
Et bevægende efterspil kom nogle måneder senere efter udgivelsen, da jeg havde holdt et foredrag om Marie Grubbe. To kvinder henvendte sig til mig. Det var Jens Meiers mor og søster. De fortalte mig, at han var en ung mand med fremskreden sklerose, da han arbejdede med bogen om Marie Grubbe, og døde kort tid efter afslutningen af arbejdet. De havde været meget glade for at læse min tak i forordet til ham. For mig vil mindet om Marie Grubbe og arbejdet med hendes biografi for altid være forbundet med billedet af et ungt menneske, som på trods af sin urimelige skæbne stoisk transkriberer kilderne til en adelsdames liv for 350 år siden og med det sætter sit mærke for eftertiden. Jeg er taknemlig for hans arbejde, og jeg er taknemlig for, at jeg sørgede for at takke ham.

Skrevet om Marie Grubbe og hendes tid

Jens Henneberg i Nordjyske Stifttidende
”At Dan H. Andersen er en historiker, der er solidt forankret i professionens evne til utrætteligt at søge, vrage og vurdere, mærkes under løsningen af denne bredt anlagte biografi straks. Overalt gør han solidt og pædagogisk rede for tidens moral og tendenser og for det rum, hvor biografiens forskellige personer handler, samt for personernes private momenter og psykologi.
Og så besidder han forskerens primære principper: en eksemplarisk evne til at markere, hvornår han fremfører uomtvistelige fakta, og hvornår han må nøjes med at gisne: de sproglige markører i form af mange forbehold er overalt i orden.”

Annelise Vestergaard i Jyllandsposten
”Bag om fagligheden og sagligheden synes at lure et ønske om at give pokker i det hele og virkelig kaste sig ud i en stor roman med alle de detaljer og mellemregninger, som J. P. Jacobsen ikke ulejligede sig med, eller som han ikke kendte.

Vi får et glimrende indblik i tidens jura og moralske normer, enkelte glimt af de sidste hekseforfølgelser og gode beskrivelser af kendte og ukendte.”

Lektørudtalelse
Marie Grubbe og Søren Ladefogeds dramatiske kærlighedshistorie overskred på alle måder samfundets konventioner, da de i 1691 løb væk sammen. Deres historie har inspireret Holberg, Blicher, H.C. Andersen, I.P. Jacobsen, J. Preisler o.a. Der er meget få kilder om selve personen Marie Grubbe, men forfatteren har gravet sig langt ned i det eksisterende kildemateriale og set dem i lyset af datidens normer love og skikke. Det er blevet til en spændende og vigtig historisk biografi, der giver et nuanceret portræt af Marie Grubbe og hendes ægtemænd, samtidig med at man får et dybtgående indblik i tidens standssamfund. Det er levende historie fortalt med sans for vigtige detaljer fra det hårde dagligliv. Formen er diskuterende, og kilderne bliver fortolket, så man som læser bliver inddraget heri, og man fornemmer i høj grad, hvordan Marie Grubbe i sin handle- og levemåde udfordrede sin tids normer. Der var langt fra at være gift med en kongesøn til det fattige liv, hun levede med Søren, som endte i fængsel for mord. Der er fundet nye opdagelser i bogen, bl.a. om en fransk elsker. Litteraturen om den historiske M. Grubbe er sparsom i bogform, der henvises bl.a. til Meier: Om Marie Grubbe, 1982. Forfatteren har senest skrevet om Tordenskjold i Mandsmod og kongegunst, 2004. Oversigt over M. Grubbe i forskning og digtning, uddrag fra kilder, noter, litteraturliste og register
Lektørudtalelse
Anny Skov Madsen
Top

Nye indlæg