Nazimyter. Blodreligion og dødskult i Det Tredje Rige

Print Friendly, PDF & Email

nazimyter

Nazimyter. Blodreligion og Dødskult i Det Tredje Rige.
288 sider. Aschehougs forlag 2007.
Udsolgt fra forlaget. Kan købes i antikvariater.

Retur     Bøger     CV

 

Det var meget logisk at gå fra hemmelige selskaber og konspirationsteorier til nazismen og Det Tredje Rige. Ideen kom igen fra det Historiske Hus, og jeg vidste lige, hvad jeg ville skrive om. Bogen skulle handle om nazismen og det okkulte. Jeg havde allerede berørt emnet i Skjulte magter? med et kapitel om Thuleselskabet, og nu ville jeg brede emnet ud. Den okkulte nazisme havde selvfølgelig været emne for en uendelighed af fidushistoriske bøger, så det var på den ene side spørgsmålet om at holde tungen lige i munden og ikke forfalde til løsagtige ideer om nazismen som en okkult sammensværgelse, på den anden insistere på, at der var okkulte elementer i nazismen, og hvor den var påvirket af samtidige okkulte strømninger, bl.a. i Wien under Hitlers ophold der. Efterhånden voksede bogens omfang i sider og tema, så jeg også kom ind på nazismen som en religion og en kult, og hvad man kunne kalde grøn nazisme eller hippienazisme. Bogen er formet som en samling essays om en række personer og temaer, nemlig Hitler i Wien, Himmler, magikeren Erik Jan Hanussen i Berlin i årene før magtovertagelsen, pseudovidenskab, Ahnenerbe, ekspeditionerne til fjerne lande på jagt efter den ariske races oprindelse mm. Jeg sluttede af med sammensværgelsesteorier og naziokkultisme efter 1945.

Modtagelsen var særdeles god, og der var store og rosende anmeldelser i Weekendavisen og Berlingske Tidende. Desværre kom jeg også ud i en ikke særlig givende debat med historikeren Allan A. Lund, som hverken brød sig om bogen og forfatteren. Han udtrykte sig ganske ubehageligt og ubehersket, og det var med stor lettelse, at jeg efter et par udvekslinger kunne lukke debatten, hvilket redaktionen på Weekendavisen var ganske enige med mig i. Hvis nogen skulle have lyst til at dykke ned i sagen, så er vores indlæg i Weekendavisen 14/12, 21/12 2007, 4/1, 11/1 2008.

Udover videnskabelig uenighed, så var der efter mit skøn tale om en revirkamp fra Allan A. Lunds side. Han havde i 2001 udgivet Hitlers Håndlangere om Himmler og den nazistiske raceidelogi, hvor han også kom ind på Ahnenerbe, og nu møvede jeg mig så ind på ”hans” felt og fik stor omtale.

Skrevet om Nazimyter

Anne Knudsen i Weekendavisen
”Den utrolig flittige historiker Dan H. Andersen har skret en dybt interessant bog om nazisternes religiøse univers og de forestillinger, der lå bag den gennemgribende ritualisering og æstetisering, vi kender som Det Tredje Riges varemærke.
Forfatteren sandsynliggør på det nydeligste, at nazisterne fik inspirationen til deres skamløse grusomheder fra en inderlig tro på det fornærmeligste sammensurium af forvrøvlet race-metafysik. Og at store dele af deres højst virkelige popularitet skyldtes, at de præsenterede tyskerne for et ophøjet, kultisk billede af dem selv. Med ritualer af betagende, suggestiv skønhed og højtidelighed, der indviede deltagerne til en blodets skæbne, der var langt større end det enkelte menneske. I et magisk univers, som de fleste af iscenesætterne selv troede fuldt og fast på.”

Lektørudtalelse
Anvendelse/målgruppe/niveau
Til de der er interesserede i nazismens historie

Beskrivelse
Bogen er skrevet af historikeren Dan H. Andersen, der senest har skrevet bogen Skjulte magter? : hemmelige selskaber i 1000 år fra 2006. Bogen omhandler de myter, idéer og idealer der er tilknyttet nazismen. Ikke kun dem der er tilknyttet den politiske ideologi, men også de mere okkulte og sære fx SS-troppernes dødskult og jagten på den hellige gral. I bogen er der fokus på to af nazismens foregangsmænd, der også stod bag den mere obskure nazisme, Adolf Hitler, og i høj grad Heinrich Himmler. Sproget er levende og historierne både fængende og skræmmende. Der er desuden billeder og fotos i bogen

Sammenligning
Der er rigtig mange bøger om nazismen. Denne bogs styrke er, i forhold til de andre, at vi får belyst de mere ekstreme og sære idéer i nazismen. Desuden har bogen et rigtig godt afsnit om nutidens dyrkelse af nazismens obskure idéer. En bog der kunne ligne lidt er Stig Hornshøj-Møllers Førermyten fra 1996. Den omhandler dog kun Adolf Hitler

Samlet konklusion
En rigtig god bog, der giver et indblik i de dele af nazismen som man har hørt om, men troede var løgn

Lektørudtalelse
Allan Thomsen Volhøj

Nye indlæg